Vliegschool & Training
Vragen m.b.t. de Vliegschool & Training bij HeliAir? Bekijk hier de veelgestelde vragen!
-
Kan ik een proefles nemen?
Ja zeker, bij HeliAir kun je een proefles nemen. Maar wees gewaarschuwd! Wie eenmaal een proefles in een helikopter heeft gevolgd, die loopt het risico verslaafd te raken.
-
Hoelang duurt de PPL-opleiding?
In de meeste gevallen duurt de opleiding in totaal 1.5 tot 2 jaar. De praktijk van de PPL-opleiding moet afgerond zijn binnen 24 maanden na het slagen voor het eerste theorievak.
-
Vanaf welke leeftijd mag je de piloten opleiding bij HeliAir volgen?
Er is in principe geen leeftijdsgrens verbonden aan het volgen van de vliegopleiding. Wel is het zo dat om solo te mogen vliegen er een minimumleeftijd geldt van 16 jaar. Om een PPL-exament te mogen doen moet de leerling wel 17 jaar zijn.
-
Wat zijn de kosten voor een PPL-brevet?
De kosten voor de praktijk zijn afhankelijk van het aantal benodigde vlieguren. In de regel geldt, hoe jonger iemand is des te sneller heeft hij/zij het vliegen onder de duim. Gemiddeld zijn er 60 vlieguren nodig. HeliAir gebruikt voor de initiële opleiding de Robinson R44. Dit is een eenmotorige helikopter, die plaats bied aan totaal 4 personen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!
Personenvervoer
Vragen m.b.t. Personenvervoer bij HeliAir? Bekijk hier de veelgestelde vragen!
-
Waar kunnen helikopters landen en opstijgen?
Je mag niet zomaar overal landen met een Helikopter, dat is vanzelfsprekend aan allerlei regels verbonden. De ontheffing die hiervoor nodig is heet TUG, dat staat voor Tijdelijk Uitzonderlijk Gebruik. HeliAir beschikt over een permanente TUG-ontheffing voor alle provincies in Nederland. Met deze TUG-ontheffing voldoent HeliAir aan alle wettelijke vereisten die nodig zijn om veilig op te stijgen of te landen buiten een luchthaven.
-
Hoeveel bagage kan ik meenemen in een helikopter?
Dit is afhankelijk per type toestel. Bij een aantal toestellen is het mogelijk om manden aan de helikopter te bevestigen waarmee extra bagageruimte gecreëerd wordt. In een mand kunnen bijvoorbeeld koffers of golftassen vervoerd worden.
-
Hoeveel passagiers kunnen mee in een helikopter?
Dit verschilt per type toestel. In onze grootste helikopter kunnen inclusief piloot 6 personen mee. Wel moet rekening gehouden worden met het gewicht van de passagiers. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddeld gewicht van 80kg per persoon.
-
Kun je met een helikopter s'nachts vliegen?
Onze piloten beschikken over een night rating, dus mogen in principe ‘s nachts vliegen. Echter dit is niet altijd mogelijk omdat er per landingslocatie tijdslimieten aan het landen zijn verbonden.
-
Welke afstanden kun je vliegen met een helikopter?
Zonder een tussenstop te maken om te tanken kan er ongeveer 600km gevlogen worden. Dit is ook afhankelijk van het type toestel en de weersomstandigheden.
-
Is het vliegen met een helikopter eng?
Wij ervaren dat mensen met een lichte vliegangst minder bang zijn met het vliegen in een helikopter. Dit omdat we met een helikopter heel langzaam kunnen opstijgen en niet zo hoog vliegen. In het geval dat een passagier zich niet zo lekker voelt, kunnen we ook snel weer landen. Dat is vaak al een geruststellende gedachte.
-
Vallen we uit de lucht bij een motor storing?
Mocht er ooit een motor storing optreden, dan zijn al onze piloten getraind om met een autorotatie procedure veilig te landen. Met deze autorotatie procedure kunnen we de helikopter nog steeds netjes sturen en landen op vrijwel iedere plek.
Algemeen
Algemene vragen m.b.t. HeliAir? Bekijk hier de veelgestelde vragen!
-
Waar is HeliAir gevestigd?
HeliAir is gevestigd op 2 locaties namelijk in Harskamp (GLD) en Maastricht Aachen Airport (LB).
-
Vliegen jullie ook voor goede doelen?
HeliAir vliegt een aantal keer per jaar voor goededoelen stichtingen zoals Stichting doe een wens, Skykids en Stichting Hoogvliegers.
Onderzoeken & Metingen
Vragen m.b.t. Onderzoeken & Metingen bij HeliAir? Bekijk hier de veelgestelde vragen!
-
Wat zijn Survey vluchten?
Surveyvluchten worden voornamelijk uitgevoerd om geografische gegevens te verzamelen over een bepaald gebied. Dit kan gaan om het in kaart brengen van landeigenschappen, het volgen van veranderingen in het landschap, en het ondersteunen van cartografie en planning. Bij surveyvluchten kan gebruik gemaakt worden van fotografie, LIDAR (Light Detection and Ranging), en andere remote sensing technologieën. De focus ligt hier meer op het verkrijgen van een breed overzicht van het landschap. HeliAir heeft samenwerkingsverbanden met partners met zulk specifiek meet apparutuur.
-
Wat zijn Measurement vluchten?
Measurementvluchten, zijn gericht op het verzamelen van specifieke gegevens, zoals milieumetingen (luchtkwaliteit, straling), temperatuurmetingen, of andere nauwkeurige metingen die nodig zijn voor wetenschappelijk onderzoek of technische analyses. Deze vluchten vereisen specifieke instrumenten en zijn gericht op het verzamelen van gedetailleerde en specifieke data. HeliAir heeft samenwerkingsverbanden met partners met zulk specifiek meet apparatuur.
Luchthijsen & Strooien
Vragen m.b.t. Luchthijsen & Strooien bij HeliAir? Bekijk hier de veelgestelde vragen!
-
Welke voorbeelden zijn er voor Aerial lifting?
Aerial lifting, of luchthijsen met helikopters, is een efficiënte methode voor het transporteren van zware en omvangrijke ladingen naar locaties die moeilijk bereikbaar zijn via traditionele transportmethoden. Denk hierbij aan luchtbehandelingssystemen op gebouwen, dakbedekking op grote daken of bouwmaterialen op moeilijk bereikbare plekken.
-
Welke voorbeelden zijn er voor Aerial spreading?
Aerial spreading met helikopters is een effectieve methode voor het verspreiden van voedingsstoffen of mineralen over grote of moeilijk bereikbare gebieden. Deze techniek wordt veelal gebruikt in de landbouw, bosbouw en milieubeheer. Voorbeelden hiervan zijn het strooien van basalt over de Nederlandse bossen om mineralen terug te brengen in de bodem, of het strooien van kalk over grote heidegebieden om bodemerosie te bestrijden.
Maatwerk Missies
Vragen m.b.t. Maatwerk Missies bij HeliAir? Bekijk hier de veelgestelde vragen!
-
Wat zijn voorbeelden van Maatwerk Missies?
Maatwerk Missies met helikopters zijn speciale vluchten die specifiek ontworpen zijn om aan unieke of speciale behoeften te voldoen. Dit zijn opdrachten die specifiek voor een opdrachtgever, vaak eenmalig worden uitgevoerd. HeliAir beschikt over de expertise, projectmanagement, risicomanagement, flightplanning en het juiste materiaal om zulke opdrachten uit te voeren.